Rosa María Vivar

Encara que de família burgalesa, ella, per atzars de la vida va néixer a Tui (Pontevedra) l’any 1934. Va passar els seus primers anys a França allunyada de la seva família, com tantes altres, a causa de la Guerra Civil. En acabar el conflicte bèl·lic, la seva infància i joventut transcorren a Burgos.

Amb una vocació molt clara i ferma, va estudiar Medicina a la Universidad Complutense de Madrid. Trencant esquemes,  en una època en què a Espanya la presència de dones a la Universitat era molt escassa. Mai va ser conscient de la seva proesa, no va donar importància al mèrit i sense cap tipus de recança, va renunciar a l’exercici de la seva carrera per ocupar-se de casa seva i de la seva família. Per amor, es va instal·lar a Reus, terra que va adorar sense oblidar mai el seu estimadíssim Burgos. Sempre va mantenir interès per seguir aprenent i va dedicar les seves escasses estones lliures al continu aprenentatge de l’anglès.

El 2018 promou la Fundació per edificar un centre de dia especialitzat per a persones amb Alzheimer al terreny cedit per l’Ajuntament de Reus.

Les obres van començar a principis de febrer de 2019 i per la Festa Major de la Misericòrdia a Reus, 25 de setembre, el nou Centre Terapèutic per a l’Alzheimer i la Unitat de la Memòria va poder ser visitat per un miler de persones durant les jornades de portes obertes. Dos mesos després, el centre va entrar en funcionament.

El centre disposa de 1.050 m2 construits i 3.000 m2 de zona enjardinada que compleixen els requisits legals per tal que pugui donar cabuda a 80 places de jornada completa.

La Fundació Rosa M. Vivar continua el seu llegat amb projectes per l’Alzheimer i la salut cognitiva.

Rosa María Vivar
La Fundación Rosa María Vivar pretén ser un homenatge a totes les dones i a tots els homes que mai van ser uns herois, fins que la malaltia d’Alzheimer es va creuar al seu camí.

A totes les dones i a tots els homes que van dedicar les seves vides a cuidar als qui més estimaven, sense sospitar que al final, serien ells qui més atencions necessitarien.

A totes les dones i a tots els homes que van fer de la generositat i de l’afecte, el motiu de la seva existència, sense esperar mai res a canvi.

Com tu, mamà.