
Ni tan sols la intervenció quirúrgica de menisc a què es va sotmetre fa mes i mig ha aconseguit frenar Jordi Cervera (Reus, 1960). Allà on hi hagi una prova nedant de llarga distància, allà està ell. En aquest breu període ha pres part en la Travessia Nedant a l’Ebre, a Amposta; en la Conquesta de la Waikiki, a Tarragona; i el passat dijous a la Travessia al Port del Fangar, a l’Ampolla. És un assidu a les més clàssiques cites aquàtiques que se celebren a la demarcació. Pràcticament mai falla.
Per alguna cosa aquell nen que va començar a nedar per prescripció mèdica, a causa d’una poliomielitis, es va guanyar de jove el sobrenom del tragamilles de Reus després de les seves increïbles gestes: 24 hores ininterrompudes en una piscina, la del Reus Ploms, durant el Cap d’Any de 1981-1982; l’encreuament de l’Estret de Gibaltrar, el 1985; o el 1984 del canal de la Mànega.
Avui, precisament es commemoren 35 anys exactes d’aquella efemèrides entre la platja britànica de Dover i la francesa de Calais, separades per 34 quilòmetres. Va invertir 10 hores i 4 minuts. Sempre al costat del seu inseparable entrenador, el carismàtic Josep Pitu Casanovas.

Cervera no oblida aquella travessia que va escometre amb 24 anys, encara que les seves cames i braços acumulaven ja per aquell llavors cinc participacions a la mítica Capri-Nàpols i una altra al canal de Suez. «Recordo que les males condicions ens van obligar a endarrerir uns dies la travessia; que la van cobrir com a periodistes Carles Francino i Andreu Buenafuente i la gran rebuda que vam tenir de tornada », assegura.
La rebuda
A Reus li van donar la benvinguda amb una gran pancarta de felicitació de l’empresa automobilística Joaquim Oliva, on ell treballava com administratiu. Oliva va exercir com a principal patrocinador d’aquella travessia. L’esperaven els seus companys, familiars i amics. «Va ser molt emotiu», explica el tragamilles.

Capritxos del destí és ara Cervera qui vol tornar aquella gratitud amb una agosarada travessia: el 2020 emprendrà en solitari la travessia al Golf de Sant Jordi, des del Far de la Punta del Fangar, a l’Ampolla, fins a Salou. Seran 45 quilòmetres -21 milles náuticas- d’un repte cent per cent solidari: nedarà a favor de la lluita contra l’Alzheimer.
La família Oliva és la gran impulsora del centre de referència en el tractament d’aquesta malaltia degenerativa que va a construir-se a Reus de la mà de la Fundació Rosa Maria Vivar, l’Associació d’Alzheimer Reus i Baix Camp i l’Ajuntament de Reus.
Cervera ha triat una data especial per a realitzar la travessia, el 14 de juliol de 2020, el dia en què complirà 60 anys. «Aquella setmana serà molt especial perquè la vincularem directament a diversos actes dedicats a l’alzheimer», explica.
El reusenc es prepararà intensament en els propers mesos perquè la seva gesta arribi a bon port. La seva pròxima cita serà el 7 de setembre amb motiu de la V Tàrraco Aigües Obertes, que voreja i travessa les cinc platges de Tarragona (Platja Llarga, Capellans, Savinosa, Arrabassada i Miracle).
El precedent
El 6 de juliol de l’any 2014 Cervera i altres deu nedadors van intentar la travessia al Golf de Sant Jordi de forma col·lectiva, tot i que el vent i el mal estat de la mar els va impedir que poguessin culminar-la. Malgrat tot van completar els 27 quilòmetres que separen la Punta del Fangar de l’Hospitalet de l’Infant, el port fins on van arribar.
Noticia del Diari de Tarragona