El dia 20 de desembre de 2019 el nou Centre terapèutic d’estimulació cognitiva per a l’Alzheimer i la Unitat de la memòria va iniciar la seva activitat amb el trasllat dels usuaris que s’ubicaven al centre de la Ctra. de Castellvell de Reus. Així mateix, a principis de gener ja van poder iniciar les teràpies els nous usuaris que esperaven l’obertura del nou centre amb noves places.
Segons la Directora del Centre, M. Jesús Lerín “l’equip de professionals vam dissenyar un pla d’adaptació progressiu al nou Centre. Vam començar pels usuaris habituals i després de festes es van incorporar els nous usuaris. Podem dir que estem molt satisfets dels resultats d’aquesta planificació, el qual ha sigut un èxit. Els usuaris s’han adaptat de manera immediata al nou Centre, gaudint del programa d’estimulació cognitiva amb una actitud molt positiva. El benestar dels usuaris era la nostra prioritat.”
Iniciar l’activitat en el nou Centre ha estat un canvi molt significatiu tan pels propis usuaris com per a l’equip professional de l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp que gestionen el Centre. La Fundació va treballar molt estretament amb l’Associació per tal de dissenyar un Centre pioner que tingués en compte totes les necessitats especials d’aquesta malaltia. El resultat, gràcies a la col·laboració altruista del despatx d’arquitectes GCA Architects i Belén Mutlló Paisatgisme, entre d’altres, ha estat un edifici avantguardista de 1.070 m2 construïts en planta i 3.500 m2 de zona enjardinada.
El nou Centre és un espai únic fruit de la seva estructura íntegrament de fusta, grans finestrals i jardins, que proporcionen un ambient càlid, lluminós i acollidor on els usuaris es beneficien de les bondats del clima i el contacte amb la natura.
Jesús Lerín afirma que “els usuaris perceben i valoren la millora en les instal·lacions on treballen diàriament realitzant les teràpies no farmacològiques. L’amplitud i especialització tecnològica dels espais, la calidesa, la llum, la possibilitat d’accedir als jardins i fer teràpia a l’exterior, com per exemple, gaudir de l’hort terapèutic o la sala Snoezelen d’estimulació multisensorial, han proporcionat als usuaris poder gaudir d’una teràpia més específica i intensa en diferents àrees i amb grans beneficis. Així com per l’equip de professionals, que disposem de la infraestructura necessària i l’equipament per desenvolupar el nostre treball de manera òptima, un fantàstic complement per als nostres 20 anys d’experiència”.
Actualment el nou Centre dona servei a unes 120 persones i té disponibilitat de places per a nous usuaris. La Presidenta de la fundació, Margarita Oliva comenta “l’objectiu de de la Fundación Rosa M. Vivar era proporcionar al territori, al llarg de l’any 2019, un centre excel·lent per a la realització de teràpies d’estimulació cognitiva per a l’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius i ens sentim molt orgullosos d’haver assolit el repte. Vam iniciar els primers moviments de terres el passat febrer i vam ser capaços de posar en marxa el Centre el desembre, estant en l’actualitat plenament operatius.”
Els serveis que s’ofereixen al Centre diürn i la Unitat de la memòria segueixen un programa d’estimulació propi, fruit de l’expertesa en el treball de la memòria dels professionals, amb l’objectiu de potenciar les capacitats de les persones en totes les vessants: cognitiva, emocional, funcional, física i social i amb la finalitat d’incidir significativament en la millora de la qualitat de vida de les persones i dels seus familiars cuidadors.
Les teràpies no farmacològiques treballen totes les àrees de manera integral a través de la psicoestimulació cognitiva, teràpia ocupacional, fisioteràpia, musicoteràpia, tallers de cuina, teràpia amb gossos, teràpia exterior al jardí, entre d’altres.
En el Centre també es realitza un treball específic al gimnàs i a la sala snoezelen. Aquesta sala és un espai amb equipament tecnològic i diversos materials multisensorials, com columnes de llum, llit d’aigua, projecció d’imatges i música que permeten estimular tots els sentits i fer teràpia basal amb grans beneficis.
Per un altre costat, a Unitat de la memòria és un espai independent dins del Centre i compta amb un programa d’entrenament de la memòria que va dirigit a persones que sense presentar cap alteració vulguin potenciar les seves capacitats cognitives i l’agilitat mental, incrementant al màxim el rendiment cognitiu a la vida diària o professional. Així mateix, aquesta Unitat també ofereix tallers per a persones en fases molt inicials de trastorns neurocognitius que permeten treballar de manera precoç.