Les obres de construcció del futur centre de dia d’Alzheimer de Reus, situat a prop del Santuari de Misericòrdia, avancen a bon ritme. El calendari va sobre el previst, amb finalització dels treballs al setembre i la posada en marxa a principis d’octubre. «Ens fa molta il·lusió complir amb els terminis i que la nostra mare, que està en una fase avançada d’Alzheimer, pugui trepitjar les instal·lacions», explica la presidenta de la Fundació Privada Rosa Maria Vivar -impulsora del projecte-, Margarita Oliva. Per la seva banda, l’Associació de Malalts d’Alzheimer de Reus i Baix Camp liderarà la prestació de serveis.

A hores d’ara, l’estructura del centre i els tancaments ja estan acabats, i s’està treballant en les instal·lacions i l’asfaltat de la zona enjardinada. Durant la primera quinzena de setembre es procedirà a enjardinar i moblar i, el 21 de setembre, Dia Mundial de l’Alzheimer, representarà el tret de sortida del nou equipament. «Aquesta setmana s’organitzaran activitats relacionades amb la malaltia, posant l’accent en la figura del cuidador», assenyala Oliva. Posteriorment, del 26 al 28 de setembre, es realitzaran jornades de portes obertes. El centre entrarà en funcionament a l’octubre, amb capacitat per a vuitanta usuaris en el centre de dia i seixanta més en la unitat de rehabilitació.
La Fundació Rosa Maria Vivar impulsa l’equipament prop del Santuari de Misericòrdia
L’edifici s’organitza en quatre mòduls disposats al voltant d’un pati central en el qual es troba una olivera centenària, provinent del jardí de la fundadora de la fundació, Rosa Maria Vivar.
Pel que fa als mòduls, dos estaran destinats a centre de dia (per a persones amb alteracions cognitives), un tercer serà una unitat d’estimulació i rehabilitació cognitiva (per a persones amb alteracions de la memòria o professionals i joves que vulguin potenciar les seves capacitats i agilitats mentals) i en el quart s’ubicarà la part administrativa.
L’edifici tindrà dues entrades: una per als usuaris del centre de dia i una altra per a la unitat de la memòria. En el primer cas, els usuaris rebran tractament no farmacològic, amb estimulació cognitiva i físic-funcional. «No tenim la cura de la malaltia, però es poden pal·liar els símptomes», diu la directora terapèutica del centre i directora del Programa Sant Rafael, Maria Jesús Lerin, que subratlla que l’Alzheimer és molt complex: «La memòria és un aspecte, però la desorientació també és important. Provoca alteracions en la conducta ». D’altra banda, en la unitat d’estimulació i rehabilitació cognitiva es realitzaran tallers per treballar amb persones que pateixen deteriorament cognitiu o es troben en fases inicials d’un procés degeneratiu. A més, en aquest mateix espai també s’atendran a persones sense alteracions, però que vulguin potenciar les seves capacitats.
Per facilitar les comunicacions amb el centre, durant aquest mes d’agost s’habilitarà una nova parada d’autobús a l’avinguda de Sant Bernat Calbó, just en el passatge de la Mare de Déu de Misericòrdia. Donarà servei la línia L20.
La inversió és de 2 milions d’euros, majoritàriament aportats per la fundadora i altres famílies i empreses del territori. Quant a l’espai, es tracta d’uns terrenys cedits per l’Ajuntament de Reus per cinquanta anys.
Noticia del Diari de Tarragona