Els experts ens parlen de la relació entre hàbits de vida saludable i la prevenció de trastorns cognitius. Els jardins del Centre Terapèutic són l’espai idoni per dur a terme algunes d’aquestes bones pràctiques com son la teràpia d’estimulació cognitiva i l’exercici físic. Donada la importància d’aquest espai, hem demanat a Belén Mutlló, la paisatgista que va col·laborar altruistament amb la Fundació en el disseny del nou Centre Terapèutic per a l’Alzheimer i la Unitat de la Memòria que ens descobreixi tots els secrets dels nostres jardins.
Belén ens explica “el primer que vaig pensar és què volíem aconseguir amb un jardí a disposició del centre. Acte seguit la relació entre les zones d’estar, les circulacions de persones i les superfícies de plantació que són les que veritablement fan sentir que ens trobem en un jardí. Es dissenya sempre pensant amb tres alçades: les herbàcies, les arbustives i finalment, els arbres, que son els més lents en creixement, però l’element imprescindible per aportar l’ombra necessària per gaudir del jardí a l’estiu i per transmetre la sensació de sostre verd per sobre nostre.
No és una superfície plana amb arbres i paviment sinó una composició d’obstacles visuals i físics a diferents alçades on l’arbust té el seu protagonisme al ser l’element que amaga vistes e impedeix el pas, definint els camins i envoltant-nos d’un determinat ambient. Podrem recórrer totes les zones i gaudir de les diferents sorpreses que ens esperen a mesura que avancem gràcies a aquestes diferents alçades que creen volum i relleu. El jardí, dintre de les seves possibilitats, no ha d’oferir totes les cartes al primer cop d’ull, està ple de racons que es viuen quan els anem descobrint i que permeten sentir i gaudir diferents experiències segons la sensibilitat e interès de cadascú.”
A l’hora de treballar les plantacions ens comenta “el nostre objectiu és que el 99’9% de les plantes visquin i prosperin. Per això estudiem el terreny, el clima i l’orientació per escollir les varietats més adequades i assegurar el seu màxim creixement, facilitant que les persones ens puguem envoltar de natura i biodiversitat, avui tan necessari i recomanat.”
Belén satisfeta dels resultats que contempla “avui ja està espectacular, però serà d’aquí dos anys quan arribarà a ser el jardí que em vaig imaginar.
Finalment, s’acomiada dient que “un bon jardí sempre ens retorna més que el que aportem” del que estem totalment convençuts que ha estat cas dels jardins del Centre Terapèutic.
Moltes gràcies Belén per la teva aportació altruista al projecte social de la Fundación Rosa M. Vivar. Gràcies a la vostra generositat, els usuaris i treballadors del Centre Terapèutic gaudeixen de la primavera.